Tössebageriet är ett klassiskt svenskt bageri och konditori med moderna influenser. Ett gott exempel på det är den uppskattade och prisbelönta klassiska ”semlan” kontra media succén ”semmelwrapen” som är Tössebageriets innovation och tog hela Sverige med storm 2015.

Flera ur Tössebageriets personal har under de senaste åren varit medlemmar i Kocklandslaget och Konditorlandslaget samt vunnit Åretskonditor. Detta borgar för att det som skapas på Tössebageriet håller absolut högsta kvalitet.

Helga Södermark som startade Tössebageriet, kallades för ”Tösse”. Hon fick smeknamnet när hon studerade i Uppsala för att bli skolkökslärarinna.

Tösse var namnet på hennes hemförsamling i Dalsland. Helga Södermark trivdes med smeknamnet hon fått och valde därför att uppkalla sitt företag efter detta.

Tidstypisk inredning

Hon öppnade Tössebageriet den 18 november 1920, 32 år gammal på Karlavägen 77, där det ligger kvar än idag. Fastigheten byggdes 1885. Innan Tösse flyttade in fanns här SJs godscentral.

 

Mattias Ljungberg

Trots renoveringar finns inredningsdetaljer kvar sedan öppningstiden. Taket med sina typiska takrosetter och keramikplattor i fönstersmygarna är värda att beskåda.

Från början arbetade endast två personer i hantverksbageriet. I krigets slutskede vågade Helga, trots alla varningssignaler satsa på att baka med smör och genuina produkter (smör var under kriget en lyxprodukt). Hon valde att inte falla för att använda ersättningshjälpmedel i sina bröd och bakverk. Hon ville göra som hon lärt sig i prästgårdsköket. Alla recept hon använde hade hon fått med sig från hemmet i Tösse.

”Här på Tössebageriet skapar vi bakverk, vi producerar inte”

Vid en intervju 1966, efter 45 år som egen företagare, sade hon: ”Här på Tössebageriet skapar vi bakverk, vi producerar inte”. Med detta ville hon betona att kvalitet och omsorg har varit företagets grundsten från start. Helgas vision var att företaget skulle drivas i samma anda även i fortsättningen.

Genom åren har Tösse haft flera ägare, men dagens ägare Mattias Ljungberg tog över med sin pappa Hans Ljungberg år 1996. De har sedan dess anammat Helgas tankesätt kring bageriet – att här på Tösse är det kvalité och omsorg man jobbar efter samt även ”Här på Tössebageriet skapar vi bakverk, vi producerar inte”.

Våra öppettider

Måndag - Fredag:  07.00 - 18.00
Lördag:  09.00 - 17.00
Söndag:  09.00 - 17.00

 

Avvikande öppettider:

F.r.o.m 1/7 t.o.m 11/8 

 Tisdag - Fredag:  08 - 16

Lördag : 09 - 16

Söndag - Måndag STÄNGT

08-662 24 30

Tössebageriet
Karlavägen 77
114 49 Stockholm
Karta | Kontakt

TÖSSEBAGERIET
- DET KLASSISKA BAGERIET
GRUNDAT 1920

Tössebageriet är ett klassiskt svenskt bageri och konditori med moderna influenser. Ett gott exempel på det är den uppskattade och prisbelönta klassiska “semlan” kontra media succén “semmelwrapen” som är Tössebageriets innovation och tog hela Sverige med storm 2015. Flera ur Tössebageriets personal har under de senaste åren varit medlemmar i Kocklandslaget och Konditorlandslaget samt vunnit Årets konditor. Detta borgar för att det som skapas på Tössebageriet håller absolut högsta kvalitet.

Pin It on Pinterest

Share This